top of page
FXDX 1999 met S&S 510 chest upgrade kit
FXDX 1999 met S&S 510 chest upgrade kit

De eerste Twin Cam uit 1999. We gaan een 510 Chest upgrade kit monteren van S&S. Je kan de kit bestellen of als gear driven kit, of met kettingen en spanners. Wel is het zo, dat de spanners geen mechanische meer zijn als voorheen, maar zijn vervangen door hydraulische, die ook in de 2007 - 2016 modellen zit.

De kit bestaat uit nokkenassen, de 510, en dit is de maximale lift die een originele vroege Twin Cam kop kan hebben. Wil je meer lift dan moeten er andere klepveren op de motor. Verder zit er een oliepomp in de kit, en de cam support plate met hydraulische spanners, 4 tappets, nokkenaslagers, en een set EZ stoterstangen met of chromen of zwarte hulzen. De kit past er zo in zonder al te veel modificaties.

Als je, zoals deze, de eerste serie Twin Cam hebt dan komen er wat extra onderdelen bij. In het eerste jaar van de Twin CaM worden de nokkenassen nog aangedreven met een tandwiel en een spie, Deze is later door Harley vervangen is door een spline as. Je moet er dus zo'n nieuwe type tandwiel bij regelen. Wel opletten want er zijn 4 soorten van deze tandwielen. Ook is de bout dunner bij het eerste model en deze moet je ook vervangen. Voor de rest hergebruik je alleen de 2 kettingen en het krukas tandwiel.

Ook moet je een gat pluggen in de cam support plate, de nieuwere carters hebben een boss, een pilaar staan waar dit gat zit die dan mbv een oring dit gat dichten. Vergeet je dit gat te dichten dan hou je amper oliedruk over.

Alles is prima te doen en de motor kan smiddags gelijk op de bank. Bovenin liep hij wat arm en na een sproeier groter te hebben gemonteerd is dit het resultaat.

image0 6.jpeg

De 510 nokkenassen geven net een beetje meer dan standaard. De reden van deze chest upgrade is meer, de betere pomp, nieuwe tappets en net even wat meer power dan standaard. Wil je echt meer winst dan moet je echt voor meer cc's gaan, meer compressie en meer kleplift, en dus andere klepveren in deze koppen. Dit heb ik al eerder geschreven, bij Techniek

Gebruikte onderdelen

COVER.JPG

Is er een artikel van deze motor in Bigtwin geschreven ?

klik hier om te lezen. 

Bigtwin artikel

Doet de link het niet, dan is er geen Bigtwin artikel van !

Gebruikte Laseur Stage : 

bottom of page