Welkom! Hier inloggen. Nieuwe klant? Hier registreren
Winkel

LASEUR MOTOREN
Est. 1992
Markerkant 11-15
1316 AE ALMERE
Nederland
(Plattegrond)

Tel: 036-5346244
Email: info@laseur.nl

Openingstijden
Di-VR: 10:00-18:00
ZA: 9:00-17:00

Dealer van
Nieuwsbrief
Klik hier om u in te schrijven op onze nieuwsbrief

 Leren Lassen.nl

 

Al jaren loop ik in mijn hoofd om eens een lascursus te gaan volgen. Natuurlijk kan ik wat aan elkaar bakken met een Mig lasapparaat, maar het ziet er meestal niet zo fraai uit. Even simpel met Mig knijp je in het laspistool en op het moment dat je knijpt wordt er door het pistool draad toegevoerd en gas. Op zich een prima methode, makkelijk om te doen maar het spettert en het ziet er vaak niet echt heel mooi uit. Waar het heel fijn voor werkt is dun plaatmateriaal zoals spatborden lassen, omdat je met Mig er niet zoveel warmte in brengt zodat de boel niet krom trekt. 

 

Als ik op de zaak wat moeilijker wil lassen, zoals een steun voor een rem op de achterbrug, of een mooie sterke uitlaat beugel of uitlaatbochten dan vraag ik meestal iemand die goed TIG kan lassen. Ik pak dan altijd een kap en ga meekijken wat hij doet. En altijd denk ik dan, dat wil ik ook leren! Een TIG laspistool is herkenbaar aan een roze poseleinen cup met daarin een wolfraam stift met een puntje. Als je last trekt het wolfraam puntje de vlamboog en je brengt zelf met een staafje materiaal toe met je andere hand. Even wat lastiger om dit netjes te doen.  

 

Met Tig kan je ijzer, Roestvrijstaal en Aluminium lassen. Het aluminium lassen is wel een probleem. Het apparaat moet AC/DC functie hebben en veel Amperes. Deze machines zijn duur. Koop je een Tip machine die bv 200 Ampere levert AC/DC dan kun je met moeite tot 4 mm aluminium lassen. Dit komt omdat aluminium zo goed warmte geleid, dat je heel veel energie er in moet stoppen. Er zijn lasmaschines te koop uit chinese landen voor veel minder geld dan kom je in de praktijk vaak bedrogen uit. Hij haalt de amperes maar even maar als je goed doorlast dan zakt dit en dan heb je een probleem. Ook is de kwaliteit vaak van een mindere kwaliteit. Ik had eerst ook een "wonder machine" gekocht van een onbekend merk en deze overleed net na de garantie tijd en hier had ik dus geen zin meer in. Ik heb nu bewust gekozen voor een TIG lasmachine die staal en rvs kan lassen omdat ik zelf bijna geen aluminium hoef te lassen.

 

Om te beginnen dus eerst een mooie laskar gekocht, made in the usa, een echte Miller. 180 Ampere, een mooie kleine machine. Wat ook heel belangrijk is om gelijk goed te kopen is een laskap. Een goede kap is goed waard. Aangezien je met TIG twee handen nodig hebt moet je dus een vaste kap op je hoofd hebben. Deze kun je helemaal instellen, hoe die zit, als je met je hoofd naar voren knikt moet ie dichtvallen en uiteraard kun je het glaasje instellen waar je door kijkt. Las je dik materiaal, dan gebruik je meer stroom en zal de vlam feller zijn, en dan zet je het glas donkerder. Aan de binnen of buitenkant zit vaak een knopje waar je dit doet. Wat ook belangrijk is zijn goede handschoenen. Tig lassen wordt echt heel heet dus dat is duidelijk. Uiteraard heb je verschillende toevoegdraad nodig. Dikke voor dik materiaal, dunne voor dun, en voor staal op staal, voor rvs op rvs en voor rvs op staal. Om te lassen heb je ook gas nodig en om TIG te lassen gebruik je Argon gas. 

Sluiten